Első beadandó házi feladat

Az első beadandó házi feladat keretében a következő két jogesetet kell megoldaniuk és felölteniük a házi feladatok feltöltése című menüpontban. A házi feladtok feltöltésének határideje mindkét csoport számára április 20. dél.

Formai követelmények: a jogeseteket Times New Roman betűtípussal, másfeles sorközzel, jogesetenként maximum másfél oldalnyi terjedelemben oldják meg. A megoldások .doc formátumban töltsék fel, a file neve a neptun kódjuk legyen. Ügyeljenek a megfelelő jogszabályi hivatkozásokra!

1. Tibor 1980-ban született Tiszavasváriban magyar állampolgár szülők gyermekeként. A miskolci egyetemen kötött barátságot Hamiddal, akivel elválaszthatatlanok lettek. Hamid afgán állampolgár az afganisztáni események hatására 2002-ben lemondott afgán állampolgárságáról, és magyar állampolgár szeretett volna lenni. Hamid a kohómérnöki diploma megszerzését követően Magyarországon maradt, mert még az egyetemen megismerkedett a későbbi feleségével, a cseh állampolgárságú Martinával. Mind Hamid, mind pedig felesége féltek az állampolgársági vizsgától, ezért megkérték Tibort és húgát, Margitot, hogy tegyék le helyettük az állampolgársági vizsgát. Erre 2009-ben került sor, sikeresen le is vizsgáztak, majd Hamid és Martina honosítással magyar állampolgárságot szerzett. Hamid és Martina családja ikrekkel bővült 2012. március 8-án. 2010 októberében azonban egy átfogó hatósági ellenőrzés feltárta a “cserét”, és büntetőeljárás indult
Tibor, Margit, Hamid és Martina ellen, majd a Miskolci Városi Bíróság 2012. február 13-án valamennyijüket elmarasztalta közokirat-hamisítás bűntettében.

 Megszüntethető-e Hamid és Martina magyar állampolgársága visszaélésük következményeként?
 Megfosztható-e magyar állampolgárságától a testvérpár azon az alapon, hogy félrevezették a magyar hatóságot?
 Hogyan alakul a csecsemő ikrek állampolgársága?

2. J.M.B. magyar állampolgár, aki a Magyar Honvédség kötelékében eltöltött hosszú és sikeres évek után Szíriába költözik. Kezdetben különböző vállalkozásokba kezd, kereskedelmi tevékenységet folytat, azonban korábbi ismereteit kamatoztatva rövidesen katonai tanácsadóként alkalmazza a szír nemzetbiztonsági szolgálat. A szíriai polgárháború kitörését követően J.M.B. nehéz helyzetbe kerül, mert katonai tanácsadói munkája a felkelők előtt is ismert, akik közül néhány radikális csoport vérdíjat is kitűz a fejére. Miután Magyarország biztonsági okokból felfüggesztette damaszkuszi nagykövetségének tevékenységét, J.M.B. tanácstalan, hogy hová fordulhatna segítségért – időközben a magyar útlevelének érvényességi ideje is lejárt.

 Felkeresheti-e védelemért Franciaország damaszkuszi konzuli szolgálatát? 9
 Nemzetbiztonsági okokból megtagadhatják-e J.M.B. hazatérésének engedélyezését a magyar hatóságok?
 Nemzetbiztonsági okokból megfosztható-e J.M.B. magyar állampolgárságától?
 Kérhet-e menedékjogot J.M.B. Franciaországtól?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s