Második beadandó házi feladat

Az második beadandó házi feladat keretében a következő jogesetet kell megoldaniuk és felölteniük a házi feladatok feltöltése című menüpontban. A házi feladat feltöltésének határideje mindkét csoport számára május 5. dél.

Formai követelmények: a jogesetet Times New Roman betűtípussal, másfeles sorközzel, maximum másfél oldalnyi terjedelemben oldják meg. A megoldások .doc formátumban töltsék fel, a file neve a neptun kódjuk legyen. Ügyeljenek a megfelelő jogszabályi hivatkozásokra!

Egy, a 14-18 év közötti gyermekek körében 2020-ban végzett felmérés kimutatta, hogy a korosztályba tartozó gyermekek 29%-a fogyaszt hetente legalább egyszer élénkítő szereket tartalmazó ún. “energiaitalt”. Orvosok szerint ezek az italok az emberi szervezet természetes szükségleteinél jóval nagyobb koncentrációban tartalmaznak a gyermekek egészséges fejlődésére veszélyes taurint. Egy gyermekvédő civil szervezet szülők bevonásával a következő kérdést szeretné népszavazásra bocsáttatni: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt a taurin tartalmú italok 18 éven aluliak számára való forgalmazásának betiltásáról?” A Nemzeti Választási Bizottság 2020. február 10-én hitelesíti a kérdést, és megindul az aláírásgyűjtés. Időközben egy nemzetközi kutatócsoport kísérletekkel igazolja a taurin erős neurofiziológiai hatásait, amelynek hatására az Európa Tanács egyezményt fogad el a stimuláló szereket tartalmazó italok gyermekek számára való forgalmazásának tilalmáról. Az egyezményt a magyar Országgyűlés 2020. május 29-én ratifikálja. Ez idő alatt a civil szervezet több mint 205 000 népszavazást támogató aláírást gyűjtöttek össze, amelyeket 2020. május 31-én benyújtottak az NVB-nek. Az Országgyűlés 2020. június 14-én elrendelte a népszavazást. N. N. szerint azonban az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozata jogellenes.

● Mi az NVB feladata a hozzá benyújtott aláírásokkal kapcsolatban?
● Kellő számú aláírás gyűlt-e össze a népszavazás elrendeléséhez?
● Mely szervhez fordulhat jogorvoslatért N. N?
● Milyen szempontokat mérlegel, és hogyan dönt a jogorvoslati kérelmet elbíráló szerv?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s