Beadandó jogeset

Kérem, hogy a következő jogesetet november 19. éjfélig készítsék el és töltsék fel a házi feladatok feltöltése menüpontban. A megoldást Calibri betűtípussal, 12-es betűmérettel, 1.5 sorközzel készítsék el. A megoldás ne haladja meg a két oldalt.

VJE 3. Nagy Piroska, konzervatív parlamenti képviselő és igazságügyi miniszter, átfogó törvénymódosító csomagot nyújt be a parlamentnek, mely a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények jelentős szigorítását célozza. A javaslat alapján többek között a könnyűdrogok fogyasztása is elkerülhetetlen szabadságvesztés-büntetést vonna maga után.

A média hetekig a javaslat támogatói és ellenzői közötti vitától hangos. Az egyik legnagyobb online hírportál tényfeltáró anyagot közöl, amelyben arról számol be, hogy joghallgató korában Nagy miniszter asszony többször szívott marihuánát csoporttársaival. Az egyik ilyen buliról videófelvétel is készült, amit bemutat az online hírportál. Mi több, egy volt évfolyamtárs beszámolója alapján a lap azt is megemlíti, hogy a miniszter a heroint is kipróbálta egyszer, de visszariadt annak erős hatásától.  A cikk szerzője a következő sorokkal zárja az írást: „Nagy Piroska egy álszent némber. Itt az ideje, hogy lemondjon.”

A miniszter büntetőeljárást indít a cikk szerzője ellen rágalmazás miatt. A bíróság nem találja elegendőnek az évfolyamtárs tanúvallomását a heroinfogyasztásra vonatkozóan, és a cikket záró mondatokat is túlzóan lealacsonyítónak találja, ezért egymillió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi a szerzőt. Az újságíró még az ítélet indokolása közben annyit ír Twitter oldalára: „Döntött a bíróság: egymilliót kell fizetnem”. Ennek hatására nagyjából száz fős, fiatalokból álló tömeg verődik össze a bíróságnak otthont adó Markó utcában, akik tapssal és éljenzéssel fogadják a bíróság épületéből kilépő újságírót. A kiérkező járőrök közlik a támogatókkal, hogy senki nem jelezte a rendőrségnek az eseményt, ezért távozniuk kell a helyszínről.

  1. Melyik alapjogot és annak melyik részjogosultságát gyakorolta az online lap, amikor megjelentette a jogesetben szereplő cikket? Milyen alapjogi érvekkel igazolható a cikk publikálása?
  2. Eljáró bíróként hogyan minősítené a cikket záró mondatokat? Van-e alapjogi jelentősége, hogy a szóban forgó mondatok a miniszterre vonatkoznak?
  3. Milyen jogi minősítés alá esnek a cikk azon részei, amelyek a kábítószer-fogyasztással foglalkoznak? Milyen alapjogi megfontolásokat kell figyelembe venni az eljáró bírónak, amikor ezen részletek büntethetőségéről dönt?
  4. Kereshet-e jogorvoslatot az elítélt újságíró Magyarországon kívül? Ha igen, milyen feltételekkel?
  5. Helytálló-e a rendőrjárőr tájékoztatása, miszerint jogellenes az újságírót támogató polgárok magatartása? Milyen alapjogi megfontolásokat kell figyelembe venni az eset elbírálása során?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s